Waar veel filmmakers en beginnende schrijvers tegenaan lopen is tegen een muur tijdens het schrijven. Je hebt een geweldig idee en je hebt al een aantal zinnen opgeschreven en dan kom je opeens in de knoop en heb je geen idee hoe je verder moet schrijven. Vandaag ga je lezen over ‘save the cat’ template en hoe je deze methode kan gebruiken om jouw idee om te toveren naar een sterk verhaal.
Blake Snyder was een Amerikaanse scenarioschrijver en een van de meest populaire schrijf mentoren in de filmindustrie. Een belangrijk boek dat hij heeft geschreven is ‘Save the cat! In dit boek legt hij onder andere uit hoe je een sterk verhaal kan creëren met behulp van zijn ‘Save the cat’ Beatsheet.
Natuurlijk moet het je eigen verhaal worden met jouw creativiteit, maar zie het als een verhaalstructuur als een gemakkelijk te volgen blauwdruk waarmee je een verhaal kunt schrijven dat werkt en klopt.
De template bestaat uit 15 componenten.
Act 1 / Het begin
- Openingsbeeld – Een scène die een introductie (beeld) laat zien van de hoofdrolspeler en de treurige wereld waarin hij of zij leeft.
- Thema vermeld – Een scène waarin een dialoog of statement wordt verteld die verwijst naar wat de protagonist zal ondervinden in de film.
- Opstelling – Een beat met meerdere scènes waarin de kijker ziet hoe het leven van de protagonist en de wereld eruit zien. Hierin komen ook belangrijke ondersteunende personages en daarnaast het doel van de protagonist.
- Katalysator – Een scène waarin de protagonist een leven veranderende moment overkomt. De protagonist ontdekt een nieuwe wereld/kennis of heeft een nieuwe manier van denken.
- Debat – Een beat met meerdere scènes waarin de protagonist debatteert over wat die moet kiezen. Er zullen innerlijke conflicten komen en de protagonist zal veel twijfelen. Het doel is om te laten zien dat de protagonist veel moeite heeft om een keuze te maken.
- Break Into Two – Een scène waarin de protagonist een keuze maakt en de verandering in zijn of haar leven accepteert. Het is de brug tussen het begin (Act 1) en het midden (Act 2) van het verhaal.
Act 2A / Het midden (1/2)
- B-verhaal – Een scène die een nieuw personage of nieuwe personages introduceert die uiteindelijk zullen dienen om de protagonist te helpen het thema het verhaal te leren.
- Fun and Games – Een beat met meerdere scènes waarbij de kijker ziet dat de protagonist blij is met de verandering in zijn of haar leven.
- Middelpunt – Een scène waarbij de fun en games gedeelte extra benadrukt wordt. Of er komt een hele positieve scène of juist een heel negatieve scène. Het gaat erom dat er een beeld gecreëerd wordt dat laat zien dat de protagonist diep in de verandering zit en zich hoog inzet hierin.
Act 2B / The Middle (Part 2)
- Bad Guys Close In – Meerdere scènes worden laten zien waarbij de protagonist een andere kant op gaat dan gepland wordt in het midden stuk. Als het midden stuk positief is, dan zal er in deze scènes juist bergafwaartse en negatieve scènes zijn. Dit kunnen ook positieve scènes, afhankelijk van het middenstuk. Het belangrijkste is dat er een langzaam contrast gecreëerd wordt in het verhaal en de antagonisten komen steeds dichterbij.
- Alles is verloren – Een scène waarin iets gebeurt dat er voor zorgt dat de protagonist in het diepe wordt geduwd en de antagonist/antagonisten heel dichtbij zijn.
- Dark Night of the Soul – Een beat met meerdere scènes waarin de protagonist alles moet gaan verwerken. In deze beat leert hij of zij de levensles.
- Break Into Three – Een scène waarin de protagonist zich realiseert wat hij of zij moet doen om niet alleen de externe verhaal problemen op te lossen, maar wat nog belangrijker is, ook hun interne problemen.
Act 3 / The End
- Finale – Een beat met meerdere scènes waarin de protagonist laat zien aan de kijker dat hij heeft geleerd van de levensles en dat hij een finale plan gaat maken.
Break Into Three-scène. Een finale bestaat uit vijf delen:
- Het team verzamelen – De protagonist verzameld zijn of haar vrienden en verzamelt hulpmiddelen om de final showdown te kunnen realiseren. Hulpmiddelen kunnen van alles zijn: wapens, gereedschappen, planning etc.
- Het plan uitvoeren – De protagonist en zijn of haar vrienden voeren het plan uit.
- The High Tower Surprise – De hoofdrolspeler wordt geconfronteerd met een wending.
- Graaf diep – De protagonist heeft alles verloren en heeft geen plannen meer. Het enige wat hij of zij nog over heeft is de kennis / levensles die hij heeft geleerd na al zijn strijd in de film.
- Uitvoering van een nieuw plan – Nadat de protagonist zijn of haar angst of valse overtuiging heeft overwonnen, onderneemt hij of zij actie tegen de antagonist of antagonistische kracht en is succesvol.
Dit was het einde van Save the cat beat sheet uitleg van Blake Snyders. Het maakt niet uit wat voor genre je schrijft, dit kan je voor elke soort genre toepassen. Het is belangrijk om te weten dat er verschillende manieren zijn om verhalen te vertellen, maar een van de succesvolle formules is die van Blake Snyders.





